Abonează-te la newsletter

×

Politica de Confidențialitate

Vila și Domeniul arh. Paul Smărăndescu

str. Theodor Aman nr. 19 și str. Coștilei nr. 21-25, oraş Sinaia, judeţ Prahova
pe Furnica, 120 km faţă de Bucureşti
Vândut
Proprietate cu multiple valențe, Domeniul Smărăndescu este situat în cea mai atractivă și elitistă zonă rezidențială a Sinaiei, Furnica.
Pe lângă vila celebrului arhitect, valoarea domeniului este dată de terenul de peste 9.000 mp, cu zone împădurite și altele virane, pretabile dezvoltării de noi construcții, eventual al unui complex turistic.
Deschiderea terenului la strada Coștilei este de 50 m, iar platourile pretabile construirii însumează cca 2300 mp, cu acces atât din strada Coștilei, cât și din strada Theodor Aman.
Celor interesați de dezvoltarea armonioasă a unui complex turistic pe domeniul Smărăndescu le putem pune la dispoziție o propunere de proiect de arhitectură. Vila istorică Paul Smărăndescu, cabane de lemn în pădurea domeniului, vile în același stil arhitectural pe platouri și cu deschidere la strada Coștilei, teren de tenis și alte facilități, îmbinate armonios, pot face din domeniul Smărăndescu un complex turistic cu un farmec aparte și, în același timp, un business de succes.
Din punct de vedere juridic și ca ofertă de vânzare, domeniul este structurat în două părți :
1. Teren împădurit și cu platouri, în suprafată de 7779 mp, împreună cu vila Smărăndescu (partea din stânga a imobilului) în suprafață construită totală de 457 mp și Casa Mică, de 100 mp, formează un pachet cu prețul minim de vânzare de 500.000 euro.
2. Teren parțial împădurit de 1310 mp, cu Vila Săvulescu (partea din dreapta a imobilului) , în suprafață de 284 mp, formează un pachet cu prețul minim de vânzare de 350.000 euro.
Arhitectul Smărăndescu și cumnatul său, inginerul Săvulescu, au construit această frumoasă vilă ca un imobil comun, dar există posibilitatea separării celor 2 corpuri, deși funcțional, fie în scop de reședință, fie în scop turistic, păstrarea unității vilei aduce certe avantaje.

Foto: Artlight Concept

“Cu siguranță cel mai legat sufletește de Sinaia a fost Paul Smărăndescu, unul dintre cei mai prolifici arhitecți de la începutul secolului al XX-lea, titular a peste 120 de proiecte, arhitect-șef al orașului Sinaia și autor al primului Plan Director de Sistematizare al comunei Sinaia, aprobat de primărie în 1933, împreună cu Regulamentul de Construcții și Alinieri. În anul 1913, Paul Smărăndescu construiește prima dintre cele 10 vile proiectate în Sinaia, avându-l ca antreprenor pe Vladimir Bortnowski. Este începutul unei îndelungate și fructuoase colaborări între cei doi, într-o vreme în care noțiunea de echipă, de la zidar la antreprenor, de la arhitect la tâmplar, avea o altă semnificație și când respectul față de meserie o făcea să fie, într-adevăr, brățară de aur.
Fiind o prezență constantă, în 1915 își construiește la Sinaia, împreună cu cumnatul său, propria casă. Îl găsim în 1938, în atelierul său din mansardă, cel decorat cu lambriu și mobilier din brad, executat de tâmplarul Gheorghe Gătej, desenând planurile, stranele și mobilierul pentru biserica Sfântul Ilie, denumită mai târziu Catedrala Bucegilor, proiect donat de arhitect comunității, așa cum a făcut și cu planurile pentru piața orașului.
Prin atitudinea sa față de arhitectură, dar și prin dragostea și respectul față de oraș, Paul Smărăndescu a fost o adevărată binecuvântare, putând fi considerat și azi „arhitectul Sinaiei.”

Sursă: Arhitect Dan Manea, Sinaia – Orașul Elitelor. Arhitectură și Istorie, București 2016, pp 102-103.

Detalii proprietate

 • 9.089 m2
 • 741 m2
 • 488 m2
 • 188 m2
 • D1+D2+P+2E+M
 • 20
 • 5
 • Casa mică, P+1E, 100 mp
 • 1915
 • neclasată
 • Casă de vacanță, Centru de evenimente, Complex multifuncțional, Complex turistic, Hotel, Pensiune, Reședință multifamilială
 • PH04AHE-NC
DESCARCĂ PDF