Abonează-te la newsletter

×

Politica de Confidențialitate

Vila Bujorul, arh. Alfred Hugo Cernea

str. Calea lui Traian nr. 544, Călimanești, județ Vâlcea
20 km faţă de Râmnicu Vâlcea
Preț de pornire: 240.000 €
Estimare: 260.000 € - 300.000 €
Unul din giuvaerurile pierdute ale Călimăneștiului, Vila Bujorul pare o frumoasă adormită care abia așteaptă să fie redescoperită.
Născută din imaginația și mâinile iscusite ale lui Alfred Cernea, unul din cei mai prolifici și apreciați arhitecți ai vremurilor de glorie ale stațiunii, vila întoarce privirile turiștilor care trec pe lângă ea. Poate pentru că este poziționată într-o locație de vis, exact pe malul Oltului sau poate pentru frumusețea detaliilor arhitectonice pe care trecerea timpului și neglijarea nu au putut sa i le șteargă.
Născut în Boemia, dar copilărind sub zidurile Coziei, dobândind, ca student, strălucirea inegalabilă a arhitecturii vieneze, Hugo Alfred Cernea (Czernil) își va lăsa o amprentă puternică asupra arhitecturii transilvănene, aducând cu el forme de o excepțională forță și suprafețe severe în care dantelăria brâncovenească se constituie desăvârșit într-un joc de ritmuri și proporții echilibrate.
Fiul lui Josef Czernil, venit din Cehia la finele veacului al XIX-lea, urmează școala primară la Călimănești, unde tatăl lui fusese numit mecanicul stațiunii, prin decretul regelui Carol I.
După absolvirea Liceului, în anul 1900, se înscrie ca bursier la Școala de Arhitectură din Salzburg și apoi la Academia de Arhitectură din Viena. Student fiind, lucrează pe șantierele spitalelor de copii Franz Josef și Georg Kellermann şi la Biroul de Construcţii J. Adelvardsteiner din Viena.
Om cu un profund simț al datoriei şi o dragoste nemărginită pentru România, ţara lui de adopţie, Alfred Cernea pleacă pe front cu Regimentul 2 Vâlcea. Este decorat în anul 1913 cu medalia Avântul Ţării şi cu medalia Victoria pentru Campania din 1915 - 1916.
După întoarcerea din prizonierat cere cetăţenia română pe care o primeşte în anul 1919 şi se stabileşte definitiv la Sibiu unde se dedică unei prodigioase cariere de creație arhitecturală.
Astăzi, Vila Bujorul își poartă cu grație cicatricile neglijării, așteptând răbdătoare momentul când va străluci din nou. Plasată pe o suprafață de 1.014 mp de teren, care coboară alene până la faleza Oltului, vila oferă 412 mp construiți care vor trebui însă să primească o renovare serioasă înainte de a putea fi folosiți.
Există de asemenea un plan arhitectural de reabilitare, care include o recompartimentare și mansardarea. Acestea vor oferi un spațiu construit total de 592 mp, păstrând frumusețea și autenticitatea detaliilor, dar oferindu-i mai multe variante de utilizare.
Viitorul proprietar va avea așadar ocazia să beneficieze nu doar de unul dintre cele mai râvnite loturi de teren din Călimănești, dar și de una din cele mai frumoase clădiri care nu este clasată ca monument istoric de pe toată Valea Oltului și nu numai.

Surse:
tribuna.ro
ramnicuvalceaweek.ro
evenimentvalcean.ro

Detalii proprietate

  • 1.014 m2
  • 412 m2
  • 321 m2
  • 222 m2
  • S+D+P+Pod
  • neclasată
  • Casă de vacanță, Han, Pensiune, Reședință unifamilială
  • VL05AHE-NC
DESCARCĂ PDF