Abonează-te la newsletter

×

Politica de Confidențialitate

Cula Maldăr-Greceanu, cea mai veche culă atestată, pictată de Olga Greceanu

sat Măldăreşti, comuna Măldăreşti, judeţ Vâlcea
4 km faţă de Horezu, 45 km faţă de Râmnicu Vâlcea
Antecontract
Cula Greceanu este amplasată în nordul Olteniei, zona Vâlcea, localitatea Măldăreşti. La doar 4 km de Horezu, centru ceramic inclus în patrimoniul UNESCO, cula este înconjurată de o serie de mănăstiri, alte cule şi atracţii naturale. Câteva dintre exemple ar fi Cula şi Casa Memorială I.G. Duca, prim-ministru al României interbelice, Biserica Greceanu, Conacul lui Maldăr si Parcul Naţional Buila-Vânturariţa.
La o distanţă de doar 50 de minute de Râmnicu Vâlcea si 3 ore de Bucureşti (220 km), complexul istoric Măldăreşti din care face parte Cula, ofera posibilitatea unei călătorii în timp.
Construcţia se află în mijlocul unei curţi de 5.350 mp, cu o privelişte superbă asupra văii şi pădurilor din jur. Din ansamblu mai face parte şi o casă istorică (anexă) cu o suprafaţă de 135 mp, iar alături se află domeniul Conacului Greceanu, aflat şi el in portofoliul Artmark Historical Estate.
Cula Greceanu este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice de clasă A, de importanţă naţională şi universală, reprezentând unul dintre cele mai importante monumente ale Olteniei.
Starea de conservare este foarte bună, fiind restaurată şi transformată în muzeu în perioada anilor ’60, iar de atunci a beneficiat constant de lucrări de întreţinere.
Fiind poziţionată într-una dintre cele mai frumoase zone turistice ale României, este ideală atât ca reşedinţă sau casă de vacanţă, cât şi pentru a fi valorificată în scop turistic, alături de Conacul Greceanu şi domeniul său de 21.500 mp.
În apropiere mai sunt disponibile la vânzare 30 ha de pădure, din aceeasi moştenire a Grecenilor.
Îndrăzneşte să devii un capitol din istorie, ca şi proprietar al Culei Greceanu.

Cula Greceanu de la Măldărești-Vâlcea este cea mai veche culă şi una dintre cele mai spectaculoase din România. Clădirea istorică este înscrisă în patrimoniul cultural-naţional și face parte din Complexul Muzeal Măldăreşti, complex care include şi Cula Duca şi Casa Memorială I.G. Duca.
Cula Greceanu a intrat în patrimoniul muzeal în 1956, ea funcţionând ca muzeu până în prezent, această funcţiune fiind păstrată de către actualii proprietari, moştenitorii Grecenilor. Remarcată pentru autenticitatea sa, a fost des folosită în producţiile cinematografice românești, aici turnându-se filme ca: „Neînfricații”, „Drumul Oaselor” sau „Iancu Jianu-Haiducul”. Culele au fost ridicate de boierii olteni începând cu sfârşitul secolului al XVI-lea, ca măsură de apărare împotriva incursiunilor otomane. De aici şi numele de „culă” care în limba turcă (kule) înseamnă „turn”. Construită din piatră solidă, văruită într-un alb strălucitor, cula Greceanu se înscrie în tiparul locuințelor fortificate, cu toate cele necesare dublei funcții. Povestea culei începe în anul 1516, când Nan Paharnicul construiește un turn de apărare pentru a-și proteja teritoriul de cetele de haiduci. Câțiva ani mai târziu, nepotul său, Tudor Maldăr, ridică în jurul turnului o casă fortificată. Legenda spune că Tudor, un boier în oastea lui Mihai Viteazul, s-a luptat vitejește cu tătarii, dar victoria nu i-a revenit acestuia. Episodul s-ar fi soldat cu moartea lui dacă nu intervenea fiica hanului tătar, conducătorul cotropitorilor. Aceasta s-a îndrăgostit de Tudor şi pentru că i-a cruțat viața, tânărul i-a oferit casa fortificată, abia construită. Forma actuală a culei datează din secolul al XVIII-lea, fiind refăcută în perioada 1780-1790 de către boierul Gheorghe Măldărescu și soția acestuia, Eva, care ctitoresc în anul 1790 și bisericile ”Sf. Nicolae” și ”Sf. Voievozi” din imediata vecinătate a culei. Ultimul Maldăr care a deținut castelul a fost jupânița Eva care i-a lăsat moșia Măldăreşti drept zestre fiicei ei, Maria. Aceasta s-a căsătorit cu Gheorghe Greceanu, iar de atunci, moștenitorii culei vor fi grecenii.
Astăzi, după aproape 500 de ani, cula este neschimbată pe dinafară. Intrarea se face printr-o ușă masivă de stejar cu zăvoare şi druguri de fier, care străpung zidurile. Construcția îmbină armonios un pridvor înalt şi câteva uși de stejar, trei arcade trilobate și turnul de apărare, unde ajungi numai urcând pe-o scară mobilă acționată de o sfoară. Cea mai mare încăpere este sala cu divane, despărțite după moda turcească, de măsuțe. În odaia adiacentă se regăsește trecutul Măldăreştilor, unde Olga Greceanu, urmașa stăpânilor culei, a pictat în 1934 fresce din istoria familiei.

Detalii proprietate

 • 5.340 m2
 • 336 m2
 • 112 m2
 • P+2E
 • 9
 • 135 mp
 • sec. XVI - XVIII
 • VL-II-a-A-09812
 • Monument istoric de valoare naţională si universală, clasă A.
 • Casă de vacanță, Muzeu privat, Pensiune, Reședință unifamilială
 • VL01AHE-A
DESCARCĂ PDF