Abonează-te la newsletter

×

Politica de Confidențialitate

Conacul Olga și Nicolae Greceanu

sat Măldăreşti, comuna Măldăreşti, judeţ Vâlcea
4 km faţă de Horezu, 45 km faţă de Râmnicu Vâlcea
Vândut
Conacul Greceanu se află în zona de nord a Olteniei, în localitatea Măldăreşti din Vâlcea. La doar 4 km de centrul ceramic Horezu, inclus în patrimoniul UNESCO, conacul, parte a domeniului istoric al Grecenilor, are în vecinătatea sa o salbă de mânăstiri, cule și atracții naturale. Învecinat cu Cula Greceanu, aflată si ea in portofoliul Artmark Historical Estate, conacul are în preajmă numeroase atracţii turistice şi culturale: Cula și Casa Memorială I.G. Duca, prim-ministru al României interbelice, Biserica Greceanu, Conacul lui Maldăr, Parcul Național Buila-Vânturariţa, pentru a menţiona doar câteva dintre ele.
Complexul istoric Măldăreşti din care face parte conacul se află la 50 de minute de Râmnicu Vâlcea și 3 ore de București (220 km).
Conacul și alte 10 clădiri anexe, totalizând 2.800 mp construiți, sunt amplasațe pe un teren de 21.500 mp, mărginit de un pârâu și înconjurat de arbori seculari.
Deși în stare fizică bună, conacul necesită lucrări de reabilitare, iar faptul că nu este înscris în Lista Monumentelor Istorice, face ca aceste lucrări sa poată fi derulate fără proceduri de autorizare complicate şi cu costuri relativ scăzute.
Fiind într-una din cele mai frumoase zone turistice din România, conacul şi întregul domeniu se pretează atât ca destinaţie de vacanță, cât și a fi valorificat în scop turistic, social sau medical, alături de impresionanta Culă Greceanu.
În apropiere mai sunt disponibile la vânzare 30 ha de pădure, din aceeași moștenire a Grecenilor.
Domeniu de poveste, Conacul Greceanu îți poate schimba perspectiva asupra vieții.

Foto: Cristina Budușan

Aflat în proximitatea Culei Greceanu, Conacul Greceanu este cea mai târzie construcție din întregul complex al Grecenilor din comuna Măldărești. Construit în perioada în care soții Nicolae și Olga Greceanu încep să se îngrijească de proprietățile vâlcene, conacul nu avea să se bucure de o existență ușoară. Era finalizat în cursul anului 1943, după planurile arhitectului Gheorghe (Pichi) Petrașcu, fiul pictorului Gheorghe Petrașcu, coleg de breaslă și apropiat al Olgăi Greceanu. Construit pe două niveluri, cu o pivniță mică și un cerdac la intrare, conacul are deschidere spre întregul complex, relevându-se acum, ca și la ora ridicării, drept un conac de vacanță și de recepție. După 1946, când soții Greceanu erau evacuați din casa în care se refugiaseră după război, conacul din Măldărești, alături de celelalte componente ale complexului, intra în posesia statului comunist. Conacul, alături de terenul înconjurător, avea să fie separat de Cula Greceanu și să intre în posesia I.A.S. Măldărești. Ulterior, în cursul anilor ’70, proprietatea este cedată Institutului de Apicultură din București, instituție sub care a funcționat până în 2007.

Foto: Cristina Budușan

Detalii proprietate

 • 2,15 ha
 • 474 m2
 • 272 m2
 • P+1E
 • 8
 • 2
 • 122 €
 • 2795 m2
 • 1943
 • neclasat
 • Casă de vacanță, Centru social, Pensiune, Reședință bifamilială
 • VL02AHE-NC
DESCARCĂ PDF