Abonează-te la newsletter

×

Politica de Confidențialitate

Conacul-casă memorială Ion Mihalache, fondator și președinte al Partidului Țărănesc (1918-1926)

nr. 295, sat Dobrești, comuna Dobrești, judeţ Argeș
120 km față de București, 38 km față de Pitești
Vândut
Casa Memorială Ion Mihalache din Dobrești, județul Argeș, reprezintă astăzi un ultim artefact de rememorare al marelui om politic.
Viitoarea reședință a lui Mihalache lua ființă cu doar 2 ani înainte ca acesta să se nască și anume în 1880. Proprietatea cuprinde astăzi două case, cea inițială fiind ridicată după tipicul sfârșitului de secol XIX. Casa veche a fost ridicată pe un demisol din cărămidă, peste care s-au așezate bârne de stejar, iar casa propriu-zisă a fost ridicată din bârne (vârghii). Casa de vârghii, tipică zonei, era o casă cu pereții din lemn, peste care se prindeau în cuie stinghii oblice, tencuite. Casa este deosebit de rezistentă la cutremure, fiind foarte elastică, dar și foarte călduroasă. Acoperită cu tablă, a avut la început o terasă lungă în latura dreaptă, închisă ulterior cu ferestre. Astăzi aceasta este un cerdac acoperit, oferindu-i un aspect specific și un aer distins. Al doilea imobil, ridicat în primele decenii ale secolului XX, are parterul construit din cărămidă, iar etajul din vârghii, cu pereții despărțitori din zid. Are trei încăperi la parter și patru la etaj, cu un mic balcon.
Alegerea acestei reședințe de către Ion Mihalache nu este întâmplătoare. Aflată la doar 20 de km la nord de Topoloveni, locul de naștere al lui Mihalache, casa prezintă totodată și un specific față de care politicianul resimțea afinități puternice – tradiția. Atent la inovațiile din epocă, Mihalache avea să îi ofere casei confortul necesar. Folosind o sursă de apă apropiată, casa va fi alimentată cu apă curentă, având și o canalizare necesară. Curentul electric era introdus în proprietate în cursul anului 1932, în urma achiziției unui motor-dinam Renault. După 1947, proprietatea intra în posesia statului comunist, devenind anexă a spitalului Călinești, statut pe care l-a avut până în cursul anului 2000.
Imaginea lui Ion Mihalache este legată în principal de țăranul român. De la ideologia politică și economică, până la cultivarea propriei înfățișări, Mihalache vedea în țăranul român principala resursă a României. Învățător la baza, Mihalache avea să se lanseze în politică imediat după încheierea Primului Război Mondial, punând bazele Partidului Țărănesc (decembrie 1918), al cărui președinte a fost până în 1926. Colaborarea și fuziunea cu Partidul Național Român condus de Iuliu Maniu avea să propulseze noua structură politică (Partidul Național Țărănesc) la conducerea Regatului, alături de care Mihalache a urcat în funcții ca Ministru al Agriculturii (1928-1930) sau Ministru al Afacerilor Externe (1930-1933). După venirea la putere a comuniştilor, Mihalache este arestat în lotul Maniu și este condamnat la închisoare pe viață. Avea să moară la 10 ani după Iuliu Maniu, în martie 1963, în închisoarea de la Râmnicu Sărat.

Detalii proprietate

 • 1.857 m2
 • 548 m2
 • 335 m2
 • D+P și P+1E
 • 15
 • 73 €
 • 1880/1922
 • AG-II-m-B-13671
 • Monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local, clasă B.
 • Casă de vacanță, Casă memorială, Pensiune, Reședință bifamilială
 • AG01AHE-B
DESCARCĂ PDF