Abonează-te la newsletter

×

Politica de Confidențialitate

Blocul interbelic al comunității evreiești

str. Petru Rareș nr. 4, oraş Constanța, județ Constanța
în centrul istoric, la 100 m de Piața Ovidiu
Preț de pornire: 850.000 €
Estimare: 900.000 € - 1.000.000 €
Situat în centrul vechi al orașului, la intersecția străzii Petru Rareș cu strada Traian, la 100 m de piața Ovidiu, imobilul reprezintă un simbol al Constanței, fiind la data construcției, în 1930, una dintre cele mai înalte clădiri din Constanța.
Mergând din oraș către piața Ovidiu, singura cale de acces cu autovehiculul către piață este pe strada Traian și obligatoriu se trece prin fața acestei clădiri care se situează la colț cu strada Petru Rareș.
Utilități disponibile: energie electrică contorizată pe fiecare nivel, încălzire pe gaze cu centrală termică pe gaz pe fiecare nivel, calorifere din aluminiu, apă, canal, Cablu TV, internet, telefon, videointerfon.
Aer condiționat multisplit în fiecare birou și secretariat (5 aparate pe nivel)
Subsolul nu este înalt dar se desfășoară pe toată amprenta clădirii, este finisat – gresie și lavabil, se poate folosi pentru depozitare sau chiar pretabil pentru o cafenea sau bar intim, având grinzile originale din șine de cale ferată cu arcade din cărămidă. De asemenea subsolul este un spațiu încălzit.
Parterul are două intrări separate, deține două camere mari (săli de ședințe) cu aparate de aer condiționat tip ceiling, un grup sanitar și o cameră pentru materiale de curățenie. Din hol se urcă pe o scară spațioasă cu gresie și mână curentă din fier forjat, spre celelalte etaje.
Palierele sunt înalte, delimitate cu ușă de acces pe fiecare nivel, cu spații generoase, cu câte patru birouri, un secretariat central și două grupuri sanitare. De asemenea se poate ieși la fiecare etaj în exterior unde există o mică curticică (un eventual fumoar).
Imobilul a fost consolidat si reabilitat in anul 2007.

Foto: Cristina Budușan

Imobilul din str. Petru Rareș este unul dintre edificiile ce îmbogățeau în perioada interbelică amenajarea centrului economic constănțean. Foarte aproape de ceea ce era considerat centrul orașului (istoric), și anume Piața Ovidiu, clădirea ne este cunoscută încă din perioada interbelică din diversele cărți poștale dedicate Constanței. Având în vederea imaginile ce prezintă în prim-plan edificiul central al Pieței, și anume viitorul sediu al Muzeului de Istorie și Arheologie, ridicat între 1911-1920, coroborat cu faptul că Sinagoga Mare (Așchenază) - astăzi lipită de blocul nostru, era ridicată în 1914, nu putem data mai devreme de 1920 construcția acestuia. De altfel, stilul ce definește construcția este definit de funcționalitate, tipic anilor '20-'30 pentru o construcție tip reședință sau pentru birouri.

Detalii proprietate

 • 141 m2
 • 709 m2
 • 496 m2
 • 141 m2
 • S+P+3E+M
 • 26
 • 9
 • 1930
 • neclasată
 • Birouri, Cafenea, Centru social, Clinică medicală, Hotel, Restaurant, Salon de înfrumusețare, Școală privată
 • CT06AHE-AS-NC
DESCARCĂ PDF