Abonează-te la newsletter

×

Politica de Confidențialitate

Vila General Dr. Constantin Costea

b-dul Eroii Sanitari nr. 69, sector 5, București
zona Cotroceni
Preț de pornire: 1.300.000 €
Estimare: 1.500.000 € - 1.700.000 €
Remarcată drept monument istoric, Vila General Dr. Constantin Costea evocă istoria Bucureștiului din preajma primei jumătăți a secolului XX, perioadă în care i se stabileau temeliile într-o zonă binevestită așa cum era Cotroceniul. Zona poartă un ecou ce vine dintr-un trecut și mai îndepărtat, de pe vremea în care locul era împădurit iar unul din domnitorii Țării Românești își găsea refugiul în Codrii deși ai Cotrocenilor. Drept gratitudine, construiește Mănăstirea Cotrocenilor, a cărui istoric va rămâne consemnat în hrisoavele vremii.

Începând cu anul 1888, Cotroceniul cunoaște edificarea a unora dintre cele mai importante obiective din zonă, precum Palatul Cotroceni, Academia Militară sau Universitatea de Medicină și Farmacie - considerată cel mai frumos palat neobaroc din București, înființată de doctorul militar Carol Davila. Acesta ajunge pe meleagurile românești ca invitat al domnitorului Barbu Știrbei care va deveni ulterior unul dintre cei mai importanți deținători de terenuri din zonă, inclusiv al celui pe care s-a construit vila Generalului Dr. Constantin Costea (n. 15.XI.1877, Brăila), fost medic şef al Corpului Vânătorilor de Munte.

Arhitectura de factură modernistă a edificiilor și a caselor, proiectate de nume precum Louis Blanc, I. Sillion, Petre Boico, Jean Burcus sau I. Moscovici, a condus la formarea unei zone exclusiviste în cartierul Cotroceni, ce va deveni rezidența unora dintre cei mai importanți oameni de elită culturală și științifică, ca de pildă, Ion Barbu, Adrian Maniu, Ion Minulescu, Carol Davila, Eugen Lovinescu, sculptorul Oscar Han, omul de știință Emil Racoviță sau compozitorul Vasile Vasilache.

Denominările și numerotarea arterei au cunoscut mai multe schimbări de-a lungul vremii, actualul bulevard al Eroilor Sanitari purtând în anul 1926 numele de Bulevardul Independenței și numărul 39, vreme în care Generalul Dr. Constantin Costea achiziționa acest imobil. Cu o arhitectură în stil neoromânesc, imobilul își remarcă farmecul atât în exterior dar mai ales în interior unde elementele din lemn masiv sculptat reliefează suprafețele arcadelor, ale ușilor și ale ferestrelor interioare brâncovenești, decorate cu vitralii pictate manual.

Păstrarea arhitecturii din Cotroceni și protejarea zonei din punct de vedere urbanistic încadrează vila Generalului Dr. Constantin Costea într-un complex arhitectural conservator de istorie și de trecut. În vecinătatea bulevardului se pot vizita Universitatea de Medicină și Farmacie- situată vis-à-vis, în fața căreia se remarcă statuia lui Carol Davila, operă a sculptorului Carol Storck, Parcul Eroilor Sanitari și monumentul ridicat în cinstea eroilor căzuți, Muzeul Național Cotroceni sau Grădina Botanică.


Foto: Reptilianul
Surse:
https://www.historia.ro
http://merg.in
https://ro.casedeepoca.com
http://www.turismistoric.ro
http://www.webphoto.ro

Detalii proprietate

 • 380 m2
 • 721 m2
 • 445 m2
 • 200 m2
 • D+P+2E
 • 14
 • 8
 • 23 mp garaj
 • 1925
 • B-II-m-B-18711
 • Monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local, clasă B.
 • Birouri, Cafenea, Centru de evenimente, Centru social, Clinică medicală, Reședință bifamilială, Reședință unifamilială, Restaurant, Salon de înfrumusețare
 • B29AHE-B
DESCARCĂ PDF