Abonează-te la newsletter

×

Politica de Confidențialitate

Monumentul funerar al colonelului Paul Străjescu din Cimitirul Bellu - arh. George Cristinel, sculptor Ion Jalea

Ansamblul „Cimitirul Șerban Vodă – Bellu”, Calea Șerban Vodă 249 sector 4, fig. 101, locul 37 și 58
Cimitirul Bellu
Antecontract
Monumentul, realizat în stilul Art Deco specific perioadei, a fost proiectat de arh. George Cristinel la comanda colonelului Paul Străjescu și a soției sale Adina Străjescu, născută Anastasiu, în anul 1931. Capela este situată în apropiere de Aleea Artiștilor, unde își dorm somnul de veci actori de film și teatru, regizori și cântăreți ca Maria Tănase, Amza Pelea, Adrian Pintea, Gheorghe Dinică, Florian Pittiș.
Adina Anastasiu era fiica generalului de Divizie (Infanterie) Ioan Anastasiu, decorat cu ordine și medalii în urma luptelor din Primul Război Mondial și a Sofiei Anastasiu, decorată de guvernul României pentru îngrijirile acordate răniților din război. Adina Anastasiu s-a căsătorit în 1918 cu colonelul Paul Străjescu (d. 1931), iar după moartea acestuia s-a recăsătorit în 1941 cu Generalul-locotenent Ilie Crețulescu.
Au fost înhumați în capelă: Generalul Ioan Anastasiu, tatăl Adinei; Sofia Anastasiu, soția lui, mama Adinei; Generalul Mihail Anastasiu, fratele Adinei; Colonelul Paul Străjescu; Generalul Ilie Crețulescu; Adina (născută Aglae) Crețulescu.
Monumentul a fost restaurat în 1957, 1967, 1981, 2001, 2005 și în 2017.
Arh. George Cristinel (1871-1961) a urmat cursurile Școlii Speciale de Arhitectură din Paris și a lucrat în atelierul arh. Ion D. Berindey, apoi al arh. Ernest Doneaud. Arh. George Cristinel a avut o abordare originală, sinteză între arhitectura Neoromânească și tendințele moderniste. Între lucrările sale reprezentative se numără Mausoleul de la Mărășești (realizat împreună cu arh. Constantin Pomponiu), sediul Primăriei Sectorului 1 București și o serie de clădiri semnificative pentru arhitectura interbelică din Cluj-Napoca: Colegiul Academic, Catedrala Ortodoxă ,,Adormirea Maicii Domnului”.
În perioada interbelică, tendințele cubiste din arhitectură s-au manifestat și în monumentele realizate în cimitirul Bellu, create în expresia stilistică a block-haus-urilor, cu jocuri minimaliste de linii și volume. Capela familiei Străjescu nu face excepție, monumentalitatea fiind accentuată de grupul statuar ce străjuiește intrarea, semnat Ion Jalea. Grupul statuar este format din două reprezentări supradimensionate ale Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Apostolul Petru este reprezentat cu cheia Raiului în mână, iar Apostolul Pavel cu Evanghelia. Copii după cele două statui regăsim în Muzeul Ion Jalea din Constanța.
Sculptorul constănțean Ion Jalea (1887-1983) i-a avut ca profesori la Academia de Arte Frumoase din București pe sculptorii Frederik Storck și Dimitrie Paciurea. Ulterior, s-a perfecționat la Paris, unde a lucrat ocazional în atelierul lui Auguste Rodin.
Deschisă în 1859, „Grădina cu Suflete a Baronului Bellu”se întinde astăzi pe o suprafaţă de 28 ha și adăpostește numeroase personalități care au marcat istoria României și peste 300 de monumente istorice și sculpturi. Se disting lucrările realizate de arhitecți de seamă ca Ion Mincu, fondatorul stilului Neoromânesc, Duiliu Marcu, Petre Antonescu, Horia Creangă și sculpturile semnate de Raffaelo Romanelli și mari artiști români ca Milița Petrașcu, familia Storck, tatăl – Karl Storck și cei doi fii, Frederik și Carol Storck, Boris Caragea și Ion Jalea.

Surse:
Oana Marinache, „Ernest Doneaud – visul liniei”, Ed. Istoria Artei, București, 2015, pag. 200-201
Gheorghe Bezviconi - „Cimitirul Bellu din București. Muzeu de sculptură și arhitectură” în „Monumente și Muzee”, Ed. Academiei R.P.R, București, 1958, pag. 191
accu.ro

Foto: Gabriel Ghizdavu

Detalii proprietate

  • 16 m2
  • monumentul conține 4 cripte
  • B-IV-m-B-20118.155
  • Monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local, clasă B.
  • B55AHE-B
DESCARCĂ PDF