Abonează-te la newsletter

×

Politica de Confidențialitate

Vila Dr. Nicolae Gheorghiu, arh. Toma Dobrescu

zona Victoriei
Preț de pornire: 5.925.000 €
Estimare: 6.000.000 € - 6.500.000 €
Poziționată aproape de Piața Victoriei, clădirea a fost construită în anul 1910 după planurile arhitectului Toma Dobrescu. Fiul lui Dobre Nicolau, care era starostele meșterilor zidari și dulgheri din București, Toma Dobrescu a fost unul dintre primii arhitecți români formați la “Școala de Arte Frumoase” din Paris, pentru a deveni ulterior unul din cei mai prolifici “constructori” de la începutul veacului trecut. Lucrările sale au fost realizate în stilul eclectic, al academismului francez și cuprind atât reședințe private (în București, Sinaia, Craiova) cât și clădiri publice (printre care Palatul Minerva și Liceul Carol I din Craiova) și biserici (printre care Palatul Episcopal din Galați, Biserica “Sf. Ștefan” din București sau catedrala Ortodoxă din Galați).
Clădirea trebuie să fi stârnit vâlvă și admirație încă de la începuturi atât prin estetica detaliilor arhitectonice cat ș prin poziționarea sa față în față, perfect simetric, față de clădirea “geamănă”, terminată un an mai târziu, în 1911. Printre cei care au locuit aici de-a lungul timpului, se remarcă, așa cum amintește și plăcuța comemorativă de pe fațadă, Prof. Dr. Nicolae Gheorghiu, considerat creatorul obstetricii moderne in România și ctitorul primei Școli Românești de Obstetrica și Ginecologie.
Clădirea este amplasată pe un teren de 694 mp, are o amprentă la sol de 344 mp, este formată din demisol, parter, etaj, mansardă, totalizând o suprafață construită de 1.397 mp din care 1.050 mp suprafață utilă.
Din punct de vedere stilistic se încadrează în repertoriul eclectic de factură academică al școlii franceze, cu elemente de baroc, neo-clasic și Art Nouveau.
Fațada principală este dominată de traveea centrală, în decros, care marchează intrarea, în timp ce fațada dinspre bulevard continuă ritmul și decorația eclectică a fațadei principale, compoziția acesteia fiind întregită de orizontala balconului și verticala bovindoului, susținute de console puternice de factură barocă.
Cornișa este pronunțată, ornată cu denticuli console, iar acoperișul mansardat este de formă rotunjită cu lucarne semirotunde ornate.
Ferestrele au ancadramente mai degrabă sobre, neoclasice, dar și o serie de decorații, panouri cu ghirlande florale, de asemenea de factură neoclasică, aflate deasupra ferestrelor și sub glafurile acestora.
Interiorul este bogat, exuberant, opulent, decorațiile interioare aducând multe elemente din repertoriul Art Nouveau, în mare vogă în acea epocă la Paris. Se remarcă grija cu care s-a încercat conservarea și scoaterea în evidență a elementelor autentice de arhitectură: scările de marmură care te invită în salonul principal, pardoselile, placarea pereților și a tavanelor originale, scara principală de lemn restaurată cu multă grijă, tâmplăria și feroneria cu elemente Art Nouveau cu valoare artistică, decorațiile șemineului și ale stâlpilor din salonul principal cu foițe de aur de 24K, ușa și decorațiile balconului din fier forjat.
Elementele de interior adăugate în timpul renovării sunt de natură să completeze perfect decorul autentic, aici remarcându-se candelabrele masive din cristal și vitraliile executate la comandă.
Restaurarea acestui imobil s-a făcut cu scopul principal de a păstra și a scoate în evidență autenticul epocii și elementele arhitectonice valoroase. Odată restaurată, clădirea și-a recăpătat strălucirea de odinioară, și, prin contrastul cu sora geamănă de vis-à-vis care nu ascunde amprenta trecerii timpului, spune o poveste despre Micul Paris și farmecul lui de început de veac, despre autenticitate și despre miracolul pe care îl poate face omul prin reabilitarea și aducerea în prezent a unei părticele din istoria Bucureștilor.

Surse: Arh. Gh. Pop (“Studiu Istoric de Fundamentare”, Ianuarie 2018), Mariana Croitoru (2015)
Foto: Gabriel Ghizdavu
arhivadearhitectura.ro

Detalii proprietate

  • 694 m2
  • 1.397 m2
  • 1.050 m2
  • 344 m2
  • D+P+1E+M
  • 28
  • 1910
  • neclasată
  • Centru de evenimente, Clinică medicală, Reședință unifamilială
  • B39AHE-NC
DESCARCĂ PDF