Abonează-te la newsletter

×

Politica de Confidențialitate

Vila Zottu de pe faleza Cazinoului, Sediul "Clubului Aristocratic din Constanța"

b-dul Elisabeta nr. 9, oraş Constanţa, judeţ Constanţa
vizavi de Cazino
Preț la cerere
Istoria Constanței reprezintă o pagină remarcabilă din istoriei României, orașul-port fiind astăzi una dintre cele mai timpurii așezări atestate pe teritoriul țării noastre. Tomis, fosta colonie grecească, se regăsea în ceea ce este astăzi numit “orașul vechi”, zona istorică din preajma Cazinoului. Această sintagmă își are rădăcinile în perioada de sistematizare și modernizare a orașului, perioadă instituită în special după 1878, când Constanța, alături de întreaga Dobroge, intră în componența Regatului. Modernizarea orașului începea din zona portului, fiind locul predispus datorită amplasării strategic-economice. Astfel, unul dintre dintre primele bulevarde care iau ființă, cu o onomastică regalistă, este Bulevardul Elisabeta, bulevard pe care, odată cu creșterea economică și dezvoltarea sistematizată, încep să apară și edificii reprezentative.
Acțiunile unor personaje ca Antonio Alexandridi (primar în deceniile 8-9 ale secolului al XIX-lea), Mihail Koiciu (primar în 3 mandate în perioada 1886-1897) sau Panait Holban aveau să înlesnească procesul de modernizare și dezvoltare urbană, astfel încât, în doar câteva decenii, Bulevardul Elisabeta avea să devină centru social, rezidențial, economic și turistic.
Casa Zottu, denumită după primul ei proprietar – Gheorghe Zottu – se înălța pe Bulevardul Elisabeta în perioada 1898-1900, anunțând apariția altor edificii din împrejurimi: Casa Manisallian (arhitect Ion Berindei) și mai ales Cazinoul. Juristul Gheorghe Zottu, fost judecător de instrucție în Pitești, era la cumpăna dintre secole unul dintre cele mai importante personaje ale orașului, fiind, începând cu 1895, președintele Tribunalului Constanța.
Construită într-un stil eclectic, cu mici motive rococo, casa are fațada principală spre mare, existând și o fațadă secundară, cu vedere spre o curte interioară. Caracterul construcției este marcat însă de bovindoul prismatic ce îi oferă clădirii și astăzi un aspect distins, integrându-se excelent în arhitectura zonei. Edificiul avea să fie pentru o perioadă sediul Consulatului Lituaniei din Constanța (începând cu 1928), pentru ca în anii ’30 să intre în posesia Societății de Asigurări Steaua Română.

Detalii proprietate

  • 265 m2
  • 526 m2
  • 175 m2
  • D+P+1E
  • 14
  • 1898
  • CT-II-m-B-02805
  • Monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local, clasă B.
  • Ambasadă/Consulat, Birouri, Reședință unifamilială, Restaurant
  • CT01AHE-AS-B
DESCARCĂ PDF