Abonează-te la newsletter

×

Politica de Confidențialitate

Hotelul d'Angleterre / Regina / Intim - Eminescu la Constanța, 1882

str. Nicolae Titulescu nr. 9, oraş Constanța, județ Constanța
în centrul istoric, la 200 m de Piața Ovidiu
Vândut
“... Şed într-o mansardă şi privirea mi-e deschisă din două părţi asupra mării, pe care aş vrea să plutesc cu tine. Dar aceasta nefiind cu putinţă, te sărut cu dulce, draga mea Veronică, şi rămân al tău Eminescu.” - Constanța, 16 iunie 1882.

Informaţiile documentare legate de acest hotel datează din anul 1882 când Eminescu a fost găzduit într-o cămăruţă de la mansarda stabilimentului. Este de presupus că a fost construit prin anii 1880. În vremea aceea, hotelul Carol şi hotelul d’Angleterre erau cele două locuri ale Constanţei unde turiştii puteau găsi găzduire. Marele salon al Hôtel d’Angleterre, frapant prin strălucire şi eleganţă, găzduia baluri caritabile şi banchete oficiale la care participau personalităţi ale oraşului.
În prima scrisoare a lui Eminescu către Veronica Micle (în cele zece zile cât a stat la malul mării, poetul i-a trimis trei scrisori iubitei sale) este scris citatul menţionat mai sus.
Hotelul este demolat după anul 1903. Locaţia sa este însă consemnată într-o hartă din 1903 elaborată de Union Elektrisitas - Geselschaft din Berlin, din dispoziţia lui Moses Schwartz. Acesta a preconizat posibilitatea de a redeschide fostul hotel Hôtel d’Angleterre sub un alt nume, într-un local nou ridicat dar pe vechea locaţie care prezenta multe avantaje din punct de vedere al amplasamentului.
Pe locul vechiului hotel ridicat în anii 1880 avea să fie proiectat şi construit începând cu data de 1 iunie 1906 Hotelul „Regina”. De data aceasta ca proprietar al hotelului figurează în documente un anume Theiler. Lucrările de construcţie au fost urmărite atent de arhitectul Daniel Renard. Hotelul avea subsol, parter, două etaje şi mansardă.
Locaţia dispunea de 21 de camere fiecare cu baie proprie. Suprafaţa totală era de 1.650 mp şi avea spre folosinţă un teren propriu de 935 mp. Elegant și cu o frumoasă grădină de vară, hotelul a constituit locul predilect pentru banchetele regale. Clădirea este realizată în stil eclectic, cu elemente predominante de Art Nouveau şi structură neoclasică a faţadei principale. Nu se cunoaşte cu certitudine arhitectul edificiului, dar este posibil ca acesta să fi fost Emil Goue, care a practicat în Constanţa în acea perioadă, ridicând mai multe clădiri, una dintre cele mai notabile fiind hotelul Palace. Reputatul cercetător arh. Radu Cornescu afirmă însă că localul a fost realizat de către arhitectul Daniel Renard care a ridicat şi Cazinoul constănţean. Construcţia a fost dată în folosinţă la 18 ianuarie 1909 şi a fost cumpărată imediat după inaugurare de Moses Schwartz, un mai vechi antreprenor al hotelului, iar ulterior a intrat în proprietatea fraţilor Târpa.
Hotelul „Regina” a devenit în scurt timp un loc de întâlnire al intelectualilor. În 1909 aici a luat fiinţă o societate intitulată „Cercul farmaceutic” şi o alta numită „Cercul de litere, arte şi sport”. Saloanele hotelului găzduiau frecvent întâlniri ale politicienilor, cum ar fi cea dintre membrii comitetului executiv al Partidului Conservator-Democrat din Constanţa şi Take Ionescu, şeful partidului. Viaţa mondenă avea un nou local unde se putea manifesta în începutul efervescenţei sale. Pe lângă frecventele banchete, aveau loc aici şezători culturale organizate de Societatea Junimea Macedo-Română din Constanţa. Pe 17 şi 18 iulie 1925, ziarele „Dobrogea Jună” şi „Dacia” anunţau renovarea completă a Hotelului Regina: „Băi, instalaţiuni de apă caldă şi rece în fiecare cameră, calorifer, electricitate, telefon. Se închiriază camere fără pensiune”. Scriitorul Petru Vulcan amintea, în ziarul „Dobrogea Jună”, că, în 1944, hotelul îi aparţine lui Toma I. Târpă, care îl închiriază lui C. Niculescu.
Mai târziu, în perioada comunistă, Hotelul „Regina” a primit denumirea „Intim”, aşa cum este cunoscut şi acum constănţenilor. După 1949, clădirea a intrat in patrimoniul Partidului Comunist. După o renovare produsă în anii 1970 hotelul a reintrat în circuitul turistic. După anii 1990 edificiul a fost revendicat de moştenitorii fostului proprietar şi câştigat în instanţă. Hotelul Intim este în prezent în afara circuitului turistic.

Sursa: constanta-imagini-vechi.blogspot.ro

Foto: Cristina Budușan

Detalii proprietate

 • 931 m2
 • 1.516 m2
 • 1.245 m2
 • 379 m2
 • S+P+2E+M
 • 31
 • 26
 • 146 mp
 • 1880/1906-1909
 • CT-II-m-B-02845
 • Monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local, clasă B.
 • Birouri, Centru social, Clinică medicală, Hotel, Școală privată, Spital privat
 • CT04AHE-AS-B
DESCARCĂ PDF