Abonează-te la newsletter

×

Politica de Confidențialitate

Conacul Oteteleșanu, stil Neoclasic

sat Grădinari, jud. Giurgiu
28 km față de București
Preț de pornire: 360.000 €
Estimare: 400.000 € - 500.000 €
Foarte aproape de București, într-un decor parcă rupt din basmele copilăriei, marginit de râul Argeș și învecinat cu pădurile vechii Valahii, găsim un conac cu un farmec aparte, care pare a avea multe de povestit. Construit cel mai probabil între 1890-1895 (conform arhitectului A. Crăciunescu), Conacul Oteteleșanu poartă numele primului proprietar, Alexandru, nepotul lui Ioan (Iancu) Oteteleșanu, important om politic al României anilor 1850-1870, una din cele mai înstărite și marcante figuri ale Bucureștiului acelor vremuri.
Conacul este construit în stilul specific arhitecturii franceze de sfarșit de secol XIX, când o campanie de construire de școli și primării a reluat cu insistență arhitectura castelelor de secol XVII. Ancadramentele și bosajele de colț sunt elemente specifice acestui current, în timp ce plastica fațadelor se bazează pe rolul compozițional al cărămizii aparente, tencuită doar în zonele de colț, la soclu, brâu, cornișă și ancadramente. Un rol important îl jucau și piesele de lemn ale cornișei, sculptate decorativ (capetele de căpriori, consolele și traforurile). Din păcate, ca și tencuielile decorative dealtfel, au suferit degradări importante, o mare parte din ele fiind deja pierdute.
Destul de degradată, atât în exterior cât și la interior, construcția va necesita un proiect de reabilitare pentru a impresiona din nou. Clădirea are o suprafață construită de 800 mp și o structură de S+P+1E+ pod, iar terenul are mai bine de 15.000 de mp și coboară până pe malul Argeșului. Tocmai de aceea, investiția în reabilitarea acestei proprietăți îi poate da o valoare deosebită, cu multiple posibilități de destinație: casă de vacanță, pensiune sau boutique-hotel, centru de evenimente, azil de bătrâni sau clinică de recuperare.
Un atu important este proximitatea Bucureștiului – conacul se gasește la doar 29 Km de Piața Victoriei - dar și accesibilitatea, pentru că se află la doar cateva minute de ieșirea de pe autostrada A1, cu acces direct din drumul principal.
Cu o priveliște de vis, dar în același timp atât de aproape de București, Conacul Oteteleșanu de la Grădinari deschide multe oportunități și așteaptă cu nerabdare proiectul prin care viitorul proprietar să îi redea viața și strălucirea pe care o merită.

Surse: „Studiu istoric”, Arh. A. Crăciunescu, 2016
Foto: Gabriel Ghizdavu

Detalii proprietate

  • 1,53 ha
  • 800 m2
  • 474 m2
  • S+P+1E+Pod
  • 1895
  • GR-II-m-B-15006
  • Monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local, clasă B.
  • Casă de vacanță, Centru de evenimente, Han, Pensiune, Reședință unifamilială
  • GR02AHE-B
DESCARCĂ PDF