Abonează-te la newsletter

×

Politica de Confidențialitate

Castelul Somssich

sat Ormánd, comuna Zalakomár, județ Zala
sud-vestul Lacului Balaton, Ungaria
Preț de pornire: 1.000.000 €
Estimare: 1.500.000 € - 2.000.000 €
Castelul din Ormánd a fost construit între anii 1906-1910 de către Antal Somssich de Saárd, membru al uneia dintre vechile familii nobile maghiare. Castelul a fost proiectat de arhitectul Sztelek Ferenc jr. (1856-1926), iar stilul folosit îmbrăca haina largă a eclectismului. Chiar dacă stilul Art Nouveau era la modă în acea perioadă, Sztelek alege să ridice un palat cu trăsături monumentale, mai aproape de neoclasic. Castelul era destinat drept reședință a tinerei familii Antal și Margit Somssich, aceștia căsătorindu-se în 1904. De altfel, al doilea copil al cuplului avea să se nască pe domeniile de la Ormánd, fiica Gabriella, în 1907. Câteva decenii mai târziu, Gabriella intra în familia baronilor Széchényi din județul Somogy, căsătorindu-se cu Endre Széchényi în cursul anului 1932.
Pe durata Primului Război Mondial Antal Somssich a fost combatant voluntar - locotenent în regimentul istoric al husarilor, pentru ca ulterior să intre în armata poloneză (1919-1923) în lupta acestora cu bolșevicii. De formațiune inginer agrotehnist, pasionat de mecanică, Somssich avea să își organizeze o fermă (în 1945 avea 1200 ha), un atelier de mecanică, o moară, o centrală hidroelectrică și chiar o mică fabrică de înghețată. Pentru câțiva ani a intrat și în politică, ajungând guvernator al regiunii Somogy, însă fără să adere la vreun partid politic. Venirea celui de-al Doilea Război Mondial avea să încheie perioada de glorie a castelului și domeniului, posesiunile lui Somssich fiind naționalizate. Avea să moară drept simplu muncitor pe propriul teren, în 1958. Urmașii săi părăseau Ungaria în perioada războiului, fiica Gabriella trăindu-și restul vieții în Argentina.
După naționalizare, castelul devine proprietatea Consiliului Național al Sindicatelor, cu destinație de sanatoriu școlar, tabără pentru copii, iar mai apoi locuințe sociale până în 1990.
Astăzi este proprietate privată.

Foto ©: Balácz Nagy (1,2); Móricz (3); Ady (4,6); multbanezo50 (5).

Detalii proprietate

  • 9,85 ha
  • 2.083 m2
  • DS+P+1E+M
  • 26
  • Casa de Vanatoare, Ateliere, Casa Comunala, Spalatorie si Hambar, in total 760 mp
  • începutul sec. XX
  • Cabană de vânătoare, Castel de vânătoare, Complex multifuncțional, Hotel
  • HU01AHE-AS
DESCARCĂ PDF