Abonează-te la newsletter

×

Politica de Confidențialitate

Casă în stil Eclectic, arh. Constantin Fink

B-dul Lascăr Catargiu nr. 34, sector 1, București
Vândut
Bulevardul Lascăr Catargiu lua ființă la sfârșitul secolului al XIX-lea (1894), concomitent cu marile proiecte administrative ce duceau la modernizarea Bucureștiului. Concepută ca o arteră principală Nord-Sud sub conducerea primarului Nicolae Filipescu, cu menirea de a lega Piața Victoriei (acel "Capul Podului") și centrul orașului (Piața Sfântul Gheorghe), strada va purta inițial numele de Bulevardul Colței, luând numele celui mai important așezământ pe care bulevardul îl traversa. În fapt, această mare arteră avea să cunoască o împărțire triplă, datorată proiectării piețelor Romană și Universității (fostă I.C. Brătianu), iar B-dul Lascăr Catargiu să fie prima parte, cea rezidențială, de lux.
După 1895, când sunt realizate majoritatea parcelărilor, încep să fie ridicate primele imobile pe tânărul bulevard, transformând strada într-o adevărată promenadă. Încep să apară case rezidențiale, imobile fastuoase, mici palate chiar, ce caracterizează această mică parte dintr-un oraș efervescent, în plină modernizare. La mijlocul bulevardului, la intersecția cu str. Clopotarii Vechi, la vechile nr. 46-48 (astăzi 32-34), erau ridicate în jurul anului 1898 două imobile în oglindă, sub conducerea arhitectului Constantin Fink. Acesta ridica o casă-reședință, pe două niveluri, într-un stil Eclectic, tipic sfârșitului de sec. XIX, onorând comanda primului proprietar, inginerul G.A. Popovici.
Casa se integra excelent (și încă se integrează) în stilul oricum eclectic al bulevardului care cunoștea o selecție excepțională delimitată la nord de Palatul Sturdza din Piața Victoriei și casele neoromânești în stil Mincu din Piața Romană, la sud. Executarea arhitecturală trebuie să fie una de top, având în vedere că artera cunoștea operele celor mai importanți arhitecți români: Spiridon Cegăneanu, I.D. Berindey sau Petre Antonescu. În plus, casa aflată astăzi la nr. 34 (și sora de la nr. 32), se regăsește printre primele construcții de pe Bulevard, parcela fiind inexistentă înainte de 1895 și are și o trăsătură inedită, fiind construită la intersecția cu str. Clopotarii Vechi, oferindu-i o deschidere arhitecturală specială. Imobilul va cunoaște o istorie destul de liniștită până la naționalizarea din 1950. Rămânea în familia primului proprietar, fiind moștenită de fiul lui G. A. Popovici, Gheorghe, și ulterior, prin succesiune, de fiica Marieta.
Casa de la numărul 34 a fost recent restaurată, dispunând de finisaje moderne dar în același timp păstrând toate elementele arhitecturale originale.
Până în acest moment a găzduit chiriași cu nume importante din lumea modei însă poate avea pe viitor destinație de reprezentanță, restaurant sau expoziție de artă.
Disponibilă și la închiriere la prețul de 9.000 euro/lună.

Photo: Artlight Concept

Detalii proprietate

 • 297 m2
 • 608 m2
 • 471 m2
 • 176 m2
 • S+P+Mz+1E+M
 • 12
 • 5
 • 1898
 • neclasată
 • Birouri, Cafenea, Centru de evenimente, Centru medical, Clinică medicală, Reședință unifamilială, Restaurant, Salon de înfrumusețare, Showroom
 • B18AHE-B
DESCARCĂ PDF