Abonează-te la newsletter

×

Politica de Confidențialitate

Casa Hrisicos, arh. Louis Givért, edificiul simbol de la malul mării

str. Traian nr. 1, oraş Constanţa
Piața Ovidiu
Preț de pornire: 3.800.000 €
Estimare: 4.000.000 € - 4.500.000 €
„Pe când Ioan N. Roman cu maistrul Caragiale/ Și Barbu Delavrancea dădeau pe gât ocale,/ Chihlimbariu de Samos, borco de Tenedos,/ În odăița scundă din colț la Hrisicos/ Punând modești la cale nu numai Poesia/ Și Proza românească – ci însăși România...” Constantin N. Sarry

Imobil de referinţă în istoria oraşului, Casa Hrisicos a fost construită în 1900 după planurile arhitectului francez Louis Givért. Clădirea se evidențiază prin stilul său eclectic, cu elemente neoclasice dominante și detalii Art Nouveau specifice începutului de secol XX. Ea a constituit un reper pentru realizarea viitoarelor edificii din piața Ovidiu, proiectate în principal de arhitectul Adolf Lintz în stil vienez. Casa Hrisicos este unul dintre cele mai vechi imobile care s-a păstrat din vechea configuraţie a zonei și, în momentul ridicării, forma colțul străzilor Traian și Pescarilor (cea din urmă dispărută între timp).

Construită de Gheorghe Hrisicos, „simplu băiat de prăvălie” ce a devenit rapid un cunoscut negustor de vinuri şi proprietar de imobile centrale, Casa Hrisicos a fost inaugurată cu mare fast în toamna anului 1903. Concepută ca hotel de lux, cu restaurant cu bucătărie pescărească şi internaţională la parter, s-a impus rapid ca reper al orașului. Elitele bucureştene, obişnuite cu hotelurile „Carol” sau „Regina”, alegeau acum „Hrisicos”. Povestea de succes a proprietarului nu a ținut însă mult, deoarece a fost dat în judecată de băncile fraudate şi alți negustori înşelaţi. Supranumit de presa vremii „escrocul bancher din Constanţa”, Gheorghe Hrisicos se va refugia în Rusia, de unde va fi extrădat şi condamnat la doi ani de închisoare. Scandalul financiar și procesul puternic mediatizat i-au asigurat Casei Hrisicos o reputaţie de neegalat, fiind frecventată de personalități ca Ion Luca Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Alexandru Vlahuță și Take Ionescu.

Imobilul a fost devastat în timpul Primului Război Mondial și redeschis abia în octombrie 1924, ca sediu al Băncii Populare Steagul Dobrogei. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost locul favorit al comandanţilor militari germani, care au supravegheat oraşul şi operaţiunile de la malul mării. Imediat după 23 august 1944, apartamentul cu balcon a fost ocupat de comandantul militar sovietic al oraşului. Regimul comunist a naționalizat clădirea și a transformat-o în cazarmă-comandament, iar după reparaţii capitale, în 1974, a îndeplinit funcţia de restaurant, cramă şi cazare sub denumirea „Pelican”. După căderea comunismului, imobilul a servit ca sediu pentru diferite bănci, fiind supus unei degradări continue, în special în interior.

Clădirea a fost achiziționată de actualii proprietari în 2006 și a intrat într-un amplu proces de restaurare și reabilitare, fiind convertită într-un concept nou şi modern de high-end bistro. Procesul de reconversie continuă și în prezent, prin amenajarea unui hotel cu 23 de camere. Recăpătându-și alura și destinația de la începuturi, Casa Hrisicos (care și-a păstrat în memoria colectivă numele original, în ciuda diferitelor schimbări prin care a trecut) a redevenit un simbol viu al Constanței, martoră a importante secrete și decizii politice ale zbuciumatului secol XX.


Surse:
Doina Păuleanu, „Constanţa: spectacolul modernității târzii: (1878-1928)", editura Arcade, București, 2006
Doina Păuleanu, Memoriu istoric
Viorel Ovidiu Lipovan, Gabriel - Octavian Nicolae, „Constanța Remember 1895 - 1945”, Constanța: Ovidius University Press, 2010
casa-hrisicos.ro
voceaconstantei.ro
turismistoric.ro

Detalii proprietate

  • 499 m2
  • 2.511 m2
  • 1.822 m2
  • 499 m2
  • 3S+P+Mez.+1E+M
  • Imobilul este format din restaurant si hotel cu 23 de camere
  • 1900
  • neclasată
  • Birouri, Centru de evenimente, Clinică medicală, Hotel, Restaurant, Showroom
  • CT16AHE-AS-NC
DESCARCĂ PDF