Abonează-te la newsletter

×

Politica de Confidențialitate

Casa General Constantin D. Nicolescu, ultimul Șef al Casei Militare Regale

Bucureşti
zona Cişmigiu
Preț de pornire: 1.300.000 €
Estimare: 1.600.000 € - 1.800.000 €
O casă superbă construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, cu adevărat încărcată de istorie, parte importantă a creației arhitecturale românești din acea perioadă, amplasată în zona istorică Cișmigiu, pe strada Știrbei Vodă, la aproximativ 300 m de Parcul Cișmigiu. Casa a aparținut generalului Constantin D. Nicolescu , personalitate marcantă în vremea domniei Regelui Mihai, un exemplu de dăruire și patriotism, fost căpitan în regimentul de cavalerie din Primul Război Mondial, decorat cu Ordinul ‘’Mihai Viteazul’’ și Ordinul ‘’Legiunea de Onoare’’, comandant militar al Bucureștiului, secretar general în Ministerul Apărării și fost dizident în Mișcarea Națională de Rezistență împotriva comunismului, fiind în cele din urmă arestat și condamnat iar întreaga familie persecutată de regimul comunist.
Camerele mari și luminoase, cu dispunere circulară, prevăzute cu arcade și coloane impozante, redau noblețea anilor sfârșitului de secol XIX și început de secol XX. Printr-un proces conștiincios de restaurare, poate redeveni o reședință nobilă, pentru oameni cu stil.

Foto: Cristina Budușan

Constantin D. Nicolescu (Costica Niculescu cum îl numeau prietenii), a fost ofițer de cavalerie cu gradul de general de corp de armată, fost secretar general, subsecretar de Stat, ministru secretar de stat în departamentul Apărării Naționale între anii 1938-1940, apoi ministru de război, comandant militar al capitalei, comandant al corpului 5 de armată în timpul războiului, apoi, după 23 august 1944 Șeful Casei Militare Regale pâna în decembrie 1947, decorat cu ordinul ‘’Mihai Viteazul’’, cu ‘’ Coroana României’’ Mari Ofițeri și Mari Cruci, cu ‘’Serviciul Credincios’’ Mare Ofițer, cu ‘’Steaua României’’ cu spade Mari Ofițeri și cu multe alte ordine și medalii primite în primul și al doilea război mondial și, în final, deținut politic timp de șapte ani în pușcăriile comuniste.
“Într-o noapte a anului 1948, trezit din somn, am văzut casa împresurată de agenți și pe tatăl nostru gata de drum, îmbrăcat în haine groase și cu o bocceluță în mâna. Ne-a sărutat pe toți și a plecat lăsând fratelui meu, care nu împlinise încă vârsta de 10 ani, sarcina de a rămâne capul familiei în lipsa lui”, mărturisește dr. Șerban C. Nicolescu, fiul generalului.
“Soarta familiei mele după arestarea tatălui nostru a fost identică cu a multora sub regimul comunist. A urmat evacuarea din casă și aruncarea noastră pe drumuri. Sub sloganul nerușinat al luptei de clasă a urmat prigoana în școli, neprimirea la liceu, apoi la facultate, apoi la serviciu. O familie întreaga formata din trei copii a fost lăsată fără niciun mijloc de subzistență și a supraviețuit din vânzarea bunurilor în cumplitul Talcioc, la Consignație sau direct celor care se înavuțeau sub comunism.”
După șapte ani de pușcărie, din bărbatul înalt, falnic, impunător, rămăsese o epavă.
A fost un om desavârșit, cu o educație aleasă și un suflet de o sensibilitate deosebită. Și-a iubit cu ardoare patria și neamul, respectându-și juramântul de credința fața de Drapel și Rege, dat la începutul carierei sale militare. A refuzat să plece din țara cu suita regală, fiind convins că nimic nu-i se va putea imputa în activitatea sa de 40 de ani, timp în care și-a slujit cu credință Țara.
Caracter intransigent și demn, care a prețuit onoarea hainei militare, a preferat, după ieșirea din pușcărie, la aproape 70 de ani, sa ducă o existență umilă de vânzător pe stradă de loz în plic, apoi de vânzător de loto-pronosport, decât să ceară vreun favor regimului comunist.
In 1956, generalul Constantin Nicolescu, a scris, la un an de la ieșirea din temniță, lucrarea memorialistică “Calvarul Neamului Românesc”. A scris tot ce a trăit și a simtit în toți acești ani, după care a sigilat tot și a ascuns. Orgoliul i-a dictat să nu facă cunoscute familiei patimile sale, pentru a nu fi compătimit. Manuscrisul a stat ascuns aproape 20 de ani, după care paginile sale amenințate de umezeală au fost recopiate, sigilate și din nou ascunse, supraviețuind pâna azi.

Sursă: General – colonel Constantin D. Nicolescu, Calvarul Neamului Românesc după 23 August 1944, Editura Ramida București, 1993.

Foto: Cristina Budușan

Detalii proprietate

 • 523 m2
 • 1.150 m2
 • 852 m2
 • 373 m2
 • S+P+1E+M
 • 16
 • 8
 • 1890
 • neclasată
 • Birouri, Centru de evenimente, Clinică medicală, Muzeu privat, Reședință bifamilială, Restaurant, Școală privată, Showroom
 • B09AHE-NC
DESCARCĂ PDF