Abonează-te la newsletter

×

Politica de Confidențialitate

Casa în stil Neoromânesc târziu, pictată de Francisc Vodak

str. Făinari nr. 1, sector 2, București
zona Moșilor - Obor
Preț de pornire: 1.950.000 €
Estimare: 2.500.000 € - 3.000.000 €
Amplasat într-o zonă istorică a capitalei, unde la început de secol XIX se afla locul de întâlnire al negustorilor de cereale și al meșteșugarilor, imobilul a fost construit cu destinația de locuință, fiind organizat cu spații funcționale potrivite unei reședințe. Arhitectural, el poate fi încadrat ca o construcție specifică începutului de sec. XX, remarcându-se reflexe târzii ale stilului Neoromânesc cu accente eclectice.
La fațadă, sub sageac, pe aproape toată lungimea clădirii, se păstrează un registru lat de aproxiativ un metru de frescă, tipic neoclasic, reprezentând medalioane de zeități înconjurate cu motive florale, printre care se pot observa și flori de dovleac, reminiscențe ale decorațiunilor brâncovenești.
Intrarea principală cu cele două scări de onoare, dispuse lateral, cuprinde în evantai holul supraînălțat. Arhitectura sec. XIX și a începutului de sec. XX acordă o importanță deosebită acestui gen de intrare monumentală.
''Baldachinul'' din lemn, eclectic, cu elemente de catapeteasmă, combinate cu vagi aluzii heraldice, ,,agățat'' peste scări, continuă rezolvarea holului de acces, iar scara de acces către nivelul superior este mascată printr-un front spart cu trei arce.
În ceea ce privește decorațiunile interioare, se remarcă sala de protocol de la parter, cu un tavan casetat spre laturile camerei, pe care este calată o pictură (ulei pe zid) cu nimfe și îngerași de factură neoromantică, semnată de Francisc Vodak și datată 1920. Pictorul Francisc Vodak este semnatarul multor decorații murale din locuințe bucureștene între anii 1920-1930
Holul etajului prezintă tavanul decorat cu ghirlande compuse din frunze de laur și rozete cu frunze de acant iar fosta sufragerie, tavanul casetat și decorații cu fructe și viță de vie. Deosebită este și încăperea cu bovidou de deasupra intrării principale, cu plafonul său în stil rococo.
Întregul imobil este format din două corpuri de clădire: Corpul A, cu subsol, demisol, parter, hochparter, etaj și mansardă locuibilă; Corpul B, cu subsol2, subsol1, parter, etaj, etaj2.
Imobilul este amplasat la intersecția străzii Făinari cu strada Episcop Radu (Calea Moșilor), are trei fațade stradale și o fațadă calcan către limita de proprietate.
Cele doua corpuri de clădire au fost construite în etape diferite, fiind separate cu rost de lucru (dilatare-tasare) și printr-o zonă de curte interioară. Imobilul dispune de 4 căi de acces din trei străzi.
În prezent ambele corpuri de clădire au funcțiune de birouri.
Disponibilă și la închiriere la prețul de 10.000 euro/lună

Foto: Cristina Budușan

Detalii proprietate

 • 606 m2
 • 2.497 m2
 • 1.997 m2
 • 544 m2
 • S+D+P+2E
 • 65
 • 11
 • începutul sec. XX
 • neclasată
 • Birouri, Centru medical, Centru social, Clinică medicală, Hotel, Reședință multifamilială, Restaurant, Școală privată
 • B14AHE-NC
DESCARCĂ PDF