Abonează-te la newsletter

×

Politica de Confidențialitate

Casa cu farmacie Gheorghe Hotăranu

str. Vasile Lascăr nr. 76, sector 2, București
zona Armenească
Vândut
"La intersecția străzilor Vasile Lascăr cu Maria Rosetti se află imobilul ce a adăpostit reședința și Farmacia Gheorghe Hotăranu. Imobilul, cu subsol, parter și trei etaje, a fost proiectat de arhitectul Statie Ciortan și construit de antreprenorul italian Ernesto Mazzolini, în anul 1925, fiind astăzi unul din ultimele exemple de imobile de locuit cu farmacie la parter din București. Imobilul prezintă elemente decorative originale care pot fi puse în legătură cu cele folosite de un alt celebru architect al stilului neoromânesc, Cristofi Cerchez: stâlpii balconului și ghivecele din ceramică smălțuită", ne spune istoricul de artă Oana Marinache, în lucrarea "Cristofi Cerchez, un vechiu Arhitect din București".
La interior, s-au conservat impecabil aproape toate elementele de mobilier și dotări farmaceutice, comandate și executate la Viena în anul 1925, astfel că, atunci când pășești înăuntru, senzația întoarcerii în timp, în farmacia interbelică, este copleșitoare. În laboratorul de la subsol, acolo unde încă mai există rafturile cu eprubete, recipiente ceramice pictate cu înscrisul substanțelor pe care le conțineau și alte artefacte ce pot fi expuse astăzi într-un muzeu - precum distilatorul original, medicamentele erau preparate manual.Acestea mergeau mai întâi în dulapurile de la mezanin, pentru ca mai apoi să fie aranjate frumos pe etajerele cu geamuri din cristal și în sertarele de la parter. Renumitul farmacist domnul Hotăranu locuia la etajele superioare ale clădirii, de unde administra treburile zilnice ale farmaciei. A fost membru în comisia chimico-farmaceutică de pe lângă Ministerul Sănătății și Ocrotirilor Sociale, membru al Colegiului General al Farmaciștilor și societar al Oficiului de Aprovizionare Farmaceutic. Veteran în războaiele României din 1913 și 1916-1918, cu grad de locotenent-colonel în retragere din 1945, a fost decorat cu Ordinul Avântul Țării și Ordinul Coroana României din 1926.
‘’Când cineva din generaţia mea evocă ce era farmacia de pe vremuri: cu “receptura” – locul de primire a reţetelor magistrale, “oficina”– unde se preparau medicamentele, cu balanţe şi greutăţi de mare precizie, mojare şi flacoane de toate soiurile şi “venena” – dulapul unde se păstrau sub cheie substanţele toxice, sticluţele pe care le primea pacientul, frumos etichetate, cu dopul învelit în hârtie cerată – îmi amintesc de îndată „Farmacia Hotăranu“, una dintre cele mai vechi din Capitală. Trecută prin vâltorile istoriei – proprietate particulară, naţionalizată în 1949, redobândită astăzi – supravieţuieşte, păstrându-­se cvasiintactă la intersecţia străzilor Vasile Lascăr şi Maria Rosetti. Ar fi putut rivaliza (pentru arhitectura interioară), dacă edilii ar fi avut cultul conservării patrimoniului, cu Muzeul Farmaciei din Sibiu, unde la etajul clădirii a locuit însuşi Samuel Hahnemann...”, spunea Dr. Mihail Mihailide într-un articol intitulat "Exercițiu ilegal al medicinii, dar şi al farmaciei" din revista Viața Medicală, decembrie 2014.
Casa cu farmacie Hotăranu dispune de spații comerciale la subsol, parter, mezanin și etajul 1, în suprafață totală utilă de 247 mp și de încă 168 mp de spații cu potențială destinație de birouri sau locuință. Accesul către cele două tipologii de spațiu este atât separat, din exterior, cât și comun, prin interior.
Viitorul proprietar al celei mai vechi farmacii cu laborator din București nu va deține doar un „imobil”, ci va fi posesorul celui mai reprezentativ monument al istoriei farmaceuticii românești. Prin Referatul nr. 5 din 10.08.1991, Societatea Română de Istoria Farmaciei a considerat-o cea mai potrivită farmacie din România pentru statutul de “farmacie-muzeu”.

Sursă: Oana Marinache, "Cristofi Cerchez, un vechiu Arhitect din București", Editura ACS, București, 2012, p. 171.

Foto: Cristina Budușan

Detalii proprietate

 • 125 m2
 • 502 m2
 • 415 m2
 • 115 m2
 • S+P+3E
 • 18
 • 5
 • 1925
 • B-II-m-B-19011
 • Monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local, clasă B.
 • Birouri, Cafenea, Centru de evenimente, Centru medical, Clinică medicală, Muzeu privat, Restaurant, Salon de înfrumusețare, Showroom
 • B11AHE-B
DESCARCĂ PDF