Abonează-te la newsletter

×

Politica de Confidențialitate

Casa bancherului Nicolae Iarca

Splaiul Independenței nr. 80, sector 5, București
Preț de pornire: 620.000 €
Estimare: 750.000 € - 900.000 €
Istoria Bucureștiului este inevitabil legată de relația acestuia cu râul Dâmbovița, cursul de apă fiind un necesar al dezvoltării comunităților umane încă de la începuturile ei. În cazul specific al capitalei, râul avea să reprezinte o sursă de apă (potabilă sau casnică) și o zonă importantă de dezvoltare economică.
Relația orașului cu râul Dâmbovița are diverse episoade "romantice", fiind cunoscut pitorescul mahalalelor bucureștene apărute de-a lungul cursului inițial. Sistematizarea și terasarea succesivă a râului începeau însă abia în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, pentru ca cele mai importante acțiuni de modernizare din secolul al XIX-lea să aibă loc în urma proiectului de amenajare a lui Grigore Cerchez, în anii 1880-1889, când cursul era regularizat și erau construite podurile de piatră și cele de metal. După acest proces de sistematizare apar și principalele clădiri edificii ale Splaiului Independenței (nume luat după anul 1878), operațiuni ce transformau decisiv cele două maluri ale Dâmboviței. Mai târziu, în a doua jumătate a secolului XX, Splaiul Dâmboviței ajungea la înfățișarea de astăzi (cursul, malurile întărite, cursul subteran și podurile).
Zona cea mai importantă de interes urban a fost evident cea situată între Cotroceni și Halele Centrale (Unirea), loc pe care apar atât cartiere rezidențiale cât și sedii ale unor instituții (Palatul Justiției, Palatul Senatului, Institute de cercetare). Astfel apare și casa Nicolae Iarca, ridicată în anul 1923 pe malul nordic al Dâmboviței, în apropierea Podului Hașdeu, în zona delimitată construcțiilor rezidențiale. Aici, vis-a-vis de clădirile Facultăților de Științe (Institutului de Chimie Teoretică, Institutele Victor Babeș și Cantacuzino), bancherul Nicolae Iarca îl contracta pe arhitectul Gheorghe Simotta (1891-1979) pentru ridicarea unei vile-reședință, cu vedere spre cocheta albie a Dâmboviței. Vila nu doar completa promenada splaiului, ce cunoștea deja câteva imobile inedite (ex. Casa Pompiliu Eliade), ci echilibra urbanistic malul rezidențial al Dâmboviței. Ridicată în stilul binecunoscut al lui Simotta, și anume în cel al grupării Neoromânești, vila se individualizează prin tipicul turn mansardat, oferindu-i un aspect monumental. Poziționată încă de la ridicare într-un cartier select, casa Nicolae Iarca se regăsește astăzi în preajma unor edificii importante ale Bucureștiului, de la Piața și Parcul Operei, la Parcul Izvor și Palatul Parlamentului.
Nicolae Iarca a fost Director al Băncii Generale a Țării Românești în perioada 1931 – 1936, numit în funcție de către Principele Jean Callimachi.

Foto: Artlight Concept

Sursa: http://www.e-architecture.ro

Detalii proprietate

 • 526 m2
 • 496 m2
 • 400 m2
 • 161 m2
 • D+P+1E+Foișor
 • 8
 • 3
 • Corp B, P+1E, 44 mp, garaj parter și cameră etaj
 • 1923
 • neclasată
 • Birouri, Cafenea, Centru de evenimente, Reședință unifamilială, Restaurant, Salon de înfrumusețare, Showroom
 • B17AHE-B
DESCARCĂ PDF