Abonează-te la newsletter

×

Politica de Confidențialitate

Castelul contelui Sámuel Teleki, Cancelar al Transilvaniei (1791-1822)

str. Principală nr. 326, sat Dumbrăvioara, comuna Ernei, judeţ Mureş
15 km faţă de Târgu Mureş
Preț de pornire: 650.000 €
Estimare: 800.000 € - 1.000.000 €
Castelul Teleki este una dintre cele mai fastuoase clădiri lăsate moștenire peisajului ardelenesc de către familia de nobili Teleki.
Sámuel Teleki, cancelarul Transilvaniei în perioada 1791-1822, fondatorul „Bibliotecii Teleki” din Târgu Mureș și unul dintre cei mai bogați oameni din regiune, începe construcția castelului din Dumbrăvioara (Sáromberke în limba maghiară), la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Construcția ajunge la finalizare în anul 1912, sub îndrumarea nepotului său Teleki Samu. Cele șapte corpuri de clădiri care formează castelul sunt dispuse în plan în formă de U, oferind un spațiu larg atât în partea frontală, cât și în spatele construcției. Porțiunea din spate era renumită pentru parcul dendrologic în stil britanic, heleșteul și terenul de călărie, unde oaspeți prestigioși, precum regele Eduard al VII-lea al Marii Britanii sau regele bulgar Ferdinand I, se antrenau pentru diverse turniruri la care participau.
Deși a debutat în stilul baroc, în prezent castelul este fidel stilului neobaroc. Povestea arhitecturală a castelului este, în mare parte, rezultatul ideilor inovatoare a nobililor Teleki, în urma călătoriilor acestora în Țările Occidentale, dar și în expedițiile africane ale ultimului reprezentant al familiei. De asemenea, interioarele sunt inundate cu detalii baroce luxuriante, îmbinându-se armonios cu mici accente rococo, fiecare cameră fiind specifică unui anume rang. Partea etajată a clădirii a fost mansardată și monopolizată de aristocrații Teleki, parterul fiind destinat slujitorilor. În trecut, podelele se defineau prin marmură colorată, fiind acoperite de covoare persane. Spectacolul sălilor era accentuat de mobila rară decorată somptuos îmbinând mai multe stiluri: baroc, rococo sau renascentist, iar fiecare cameră beneficia de un model unic de sobă. În peisajul „telekian” se mai adaugă și o impresionantă colecție de cărți rare (aduse în țară prin prisma călătoriilor în occident), antichități de valoare, tablouri, porțelanuri decorative, arme și trofee.
După cel de-al Doilea Război Mondial, întreg patrimoniul grofilor Teleki a fost distrus, după care a urmat naţionalizarea, clădirea fiind transformată într-un liceu agricol, liceu care funcţionează şi astăzi.
În apropierea castelului se află Biserica Reformată medievală a satului, construită de același Sámuel Teleki, unde de altfel este înmormântat, alături de alți 15 membrii ai familiei sale. Monumentul funerar este un obiectiv impunător, demn de rangul înalt ce-l purta familia nobiliară.

Foto: Cristina Budușan

Detalii proprietate

 • 49,20 ha
 • 2.010 m2
 • 1.232 m2
 • D+P+M
 • 40
 • 95 €
 • 2.727 m2
 • 1769/1912
 • MS-II-m-A-15663
 • Monument istoric de valoare naţională si universală, clasă A.
 • Castel de vânătoare, Centru medical, Centru social, Complex turistic, Hotel, Pensiune, Reședință multifamilială, Școală privată
 • MS01AHE-AS-A
DESCARCĂ PDF