Abonează-te la newsletter

×

Vila cu platani din Cotroceni

str. Doctor Joseph Lister, Bucureşti
Vândut
Vila, construită în anul 1938 în stil neoromânesc și înconjurată de platani seculari, a fost renovată complet și extinsă cu un dinning room spațios, terasă și garaj pentru două mașini, în anul 2000.
Finisajele și amenajările interioare, mobilierul saloanului în stil art nouveau, decorațiunile și obiectele de artă de o certă calitate, aflate în saloanele vilei, conferă o atmosferă elitistă, dar în același timp caldă și reconfortantă.
Sala de fitness, camera de masaj și mansarda cu salon, birouri și dormitoare, aduc o notă de modernitate și ofera confortul necesar unui standard de viață înalt.
Vila se vinde mobilată și cu toate dotările și decorațiunile existente, de la plasme și aparate de fitness, la obiecte decorative și de artă de secol XIX sau XX, compunând astfel un mix în afara căruia nimic nu mai trebuie adăugat.

Foto: Cristina Budușan

Prima atestare documentară a Cotrocenilor este din timpul lui Mihai Viteazul, când pe acele locuri se întindeau Codrii Vlăsiei. Pădurea era deasă fiind un ascunziş ideal pentru cei certaţi cu legea sau urmăriţi din diverse motive. Însuşi logofătul Şerban Cantacuzino, viitorul domnitor care stăpânea satul şi pădurea Cotroceniului, s-a ascuns de urmăritorii domnitorului Duca pe care voia să-l uzurpeze. După ce a ajuns domnitor, ca recunoştinţă pentru locul care i-a salvat viaţa şi pentru locuitorii care l-au adăpostit, a durat în anii 1680-82 o mănăstire pe malul Dâmboviţei, numită mănăstirea Cotroceni. Aceasta a fost serios zdruncinată de cutremurul din 1977 şi demolată în 1984.
Domnitorul Serban Cantacuzino a construit pe locul unde astăzi se află palatul Cotroceni, case domneşti şi acareturi din care se mai păstrează azi cuhiile (bucătării). Cum Cuza şi apoi regele Carol I au folosit primul palat ca reşedinţă de vară şi apoi în 1883 au construit actualul palat, în jurul lui în cartier au început să-şi ridice case militari şi oameni politici apropiaţi curţii. Cu timpul generaţiile s-au schimbat dar Cotroceniul şi-a păstrat caracterul elitist. Aici au locuit poetul Minulescu, scriitorul Liviu Rebreanu, Marin Preda, academicianul Şerban Cioculescu, sculptorul Oscar Han dar şi Ana Pauker şi alţi nomenclaturişti. Sadoveanu obişnuia să vină seara în Cotroceni să vadă apusurile de soare în flăcări de pe dealul Cotrocenilor.
Cartierul nu a putut fi distrus nici de bombardamentele din aprilie 1944, nici de megalomania lui Ceauşescu care n-a mai apucat să-l ˝modernizeze˝.
După ce Ceauşescu a terminat cu construirea cartierelor satelit în care locuieşte cea mai mare parte a populaţiei oraşului a început demolarea unor cartiere istorice din Bucureşti.
S-a construit un oraş cu utilitate dar fără identitate. Unul dintre puținele care a scăpat, a fost Cotroceniul. O plimbare pe străzile Cotroceniului de azi, printre vilele construite în perioada interbelică, îţi conferă multă linişte, relaxare şi întoarcere la Bucureştiul idilic din anii copilăriei. Casele fie sunt construite în stilul cubist al anilor 30-40, fie cele înstărite sunt în stil veneţian, fie sunt în stilul art deco, la modă în jurul anului 1925.
Suprafaţa Cotrocenilor este acoperită jumătate de parcuri, iar 90% din străzile sale au nume de doctori. Una dintre ele se numește strada Doctor Joseph Lister, după numele marelui chirurg englez, inventator al antisepticelor, stradă pe care se află, înconjurată de platani seculari protejati prin lege, eleganta noastră vilă.

Sursă: amfostacolo.ro

Foto: Cristina Budușan

Detalii proprietate

 • 436 m2
 • 750 m2
 • 587 m2
 • 225 m2
 • DS+P+1E+M
 • 9
 • 3
 • 5
 • Garaj 2 locuri = 70 mp și terasă acoperită deasupra garajului, cu acces din vilă.
 • 1938
 • neclasată
 • Birouri, Cafenea, Reședință unifamilială, Restaurant, Salon de înfrumusețare, Showroom
 • B05AHE-NC
DESCARCĂ PDF